onsdag 15 januari 2014

Kapitalism som gör skillnad


Olycksrapporterna duggar hyggligt tätt från de sydostasiatiska textilländerna. Arbetsplatsolyckor, odrägliga arbetsvillkor och slavliknande löner är enligt rapporterna regel. I svensk media står våra ledande konfektionsföretag i skottgluggen, inte minst H & M har fått klä skott för kapitalismens alla hemskheter. Mediebilden förtjänar dock en nyansering.

Det är efterfrågan som avgör vad, hur och till vilket pris som produkter produceras. Efterfrågas hållbarhet och produkter tillverkade till schyssta villkor är det slutligen också vad som kommer att levereras. Vidare kräver stabil produktion hållbara leverantörsled vilket inte tillåter produktionsstörande strejker, olycksfall eller modfällda arbetare. Att förändra sakens natur låter sig dock inte göras över en natt. De flesta produktionsländer tillhör i de flesta fall ännu de allra fattigaste i världen och konkurrensen om de västerländska textilföretagen är hård. Höjda löner och bättre, fördyrande, arbetsförhållanden är därför knappast prioriterat av producenterna själva. Just därför behövs företag som H & M, med höga ideal, kräsna konsumenter och krävande ägare.

H & M och övriga västerländska textilföretag står högst upp i näringskedjan och med kinkiga, välinformerade konsumenter kan och kommer dessa lyfta åtskilliga fler ur armod. Sådan kapitalism gör skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar